Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΜοΜ museum of migration (Mουσείο Mετανάστευσης Πειραιά)

Καλώς ήρθατε στην πρωτοβουλία πολιτών για την ίδρυση του μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου Μεταναστών!
Το μουσείο δημιουργείται από μια ομάδα ενεργών δημοκρατών πολιτών οι οποίοι απαντώντας στα κελεύσματα των καιρών αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δράσουν από κοινού μέχρι να δουν το όραμα τους, το Ελληνικό Μουσείο Μεταναστών, να παίρνει σάρκα και οστά!

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα κεφαλαιώδη ζητήματα του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Οι πόλεμοι, η φτώχια, οι καταστροφικές αλλαγές του περιβάλλοντος και τόσα άλλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής θα δημιουργούν, δυστυχώς, διαδοχικά μεταναστευτικά ρεύματα. Οι χώρες υποδοχής ήταν άλλες χθες, είναι άλλες σήμερα, θα είναι άλλες ίσως αύριο. Το μόνο που θα παραμένει ίδιο, είναι το δράμα των προσφύγων, αυτών δηλαδή που αναγκάζονται να παρατούν σπίτια, οικογένειες, φίλους και να αναζητούν μια καλύτερη ζωή στα ξένα.

Οι Έλληνες δυστυχώς έχουμε νιώσει στο πετσί μας τα βάσανα της ξενιτιάς πολλές φορές. Όμως, όπου βρεθήκαμε και μας αγκάλιασαν, γίναμε κατά το πλείστον αγαπητοί, προκομμένοι, ενεργοί πολίτες. Προοδεύσαμε, κατακτήσαμε, συμβάλαμε, αναπτύξαμε, αφήσαμε παντού το άρωμα μιας μεγάλης Ελλάδας εμπλουτίζοντας τις χώρες που μας υποδέχτηκαν. Αδράξαμε κάθε ευκαιρία και γίναμε αναπόσπαστο κομμάτι νέων πατρίδων, όπου κι όποτε μας έστειλε η ανάγκη. Την ίδια ευκαιρία σήμερα, ζητούν από εμάς αυτή τη φορά, οι φίλοι μετανάστες, είτε αυτοί προέρχονται απ τη δική μας ήπειρο είτε από άλλη.

Η Ελλάδα δε μπορεί να μη συντρέχει αυτούς που πονούν, αυτούς που ταλαιπωρούνται, αυτούς που το ταξίδι της προσφυγιάς τους έβγαλε στα δικά της ακρογιάλια. Σ’ αυτές τις πορείες τούτων των ψυχών, σ αυτές τις διαδρομές, τις γεμάτες πόνο και δάκρυ, σ αυτές τις περιπλανήσεις μέσα στο άγνωστο αλλά και στην ελπίδα είναι αφιερωμένο αυτό το μουσείο, το μουσείο μας. Το πρώτο βήμα έγινε.Τώρα μένει σε σας , όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες Έλληνες πολίτες αλλά και σε σας, τους φίλους μετανάστες-πρόσφυγες, να αγκαλιάσετε αυτό το εγχείρημα, να του δώσετε αξία, δύναμη και λάμψη. Περιμένουμε κάθε φίλο που ενδιαφέρετε να βοηθήσει να το πράξει. Αξίζει τον κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου